Rok 2015

19.06.2015 17:57

Rok 2015

Letos to je již 15 let od prvního srazu Historických vozidel , který se konal v Olšanech u Rybníka. Anton Pavlík náš doživotní prezident svoji vizi uskutečnil a založil základy srazů veteránů. Prvního srazu se účastnilo 5 majitelů veteránů p. Pavlík, Košťál, Kolejka, Benda, Slavotínek.

Můžeme jim býti vděční, že byli u zrodu srazů veteránů v Olšanech a nyní v Habrovanech a založili tuto tradici.

Postupem času se účast zvyšovala, jak o nás kdysi napsal p. Gomola ve svém časopise Oldtimer ,,Nejen habr roste ale i Habrovany“.

Dne 8.května se uskutečnil na návsi již 15-tý ročník srazu historických vozidel „Habrovanské otevírání šoupátek“,které je pořádáno pod záštitou starosty obce.Počasí nám přálo, a tak se sjelo 117 strojů různé věkové kategorie registrovaných při prezenci a jak pravidelní účastníci tak i noví. Počasí přálo a návštěvníci přišli v hojném počtu..O občerstvení,nabídku specialit na grilu a výborného guláše se postarali členové mysliveckého sdružení.

Celá akce byla zahájena vystoupením známého herce,dabéra a zpěváka,rovněž tak příznivcem historických vozidel panem Milanem Horským se svým poutavým výkladem a zazpíval písničku Láska na kolech,její text měl i zarámovaný a podepsaný spolu s autorem, pro výtěze v soutěžich.

Tradiční jízda elegance byla v počátku ohrožena z důvodu výkopových prací na vozovkách v okolních obcích,kterými jsme tradičně projížděli.Nakonec se přece jen uskutečnila,a to se souhlasem starosty města Rousínova a výpomoci policisty Městské policie jsme obsadili asi na půl hodiny část rousínovského náměstí,kde se sešlo ještě mnoho příznivců.

 

Před ukončením celé akce, byly starostou obce panem Dvořáčkem a členy sdružení přátel historických vozidel předány vyhodnoceným strojům a jejich majitelům poháry a upomínkové předměty.

 

Celá akce byla završena večerní taneční zábavou v novém sále Obecního domu.Zde však došlo k značnému zklamání pořadatelů,protože naši spoluobčané neprojevili o tuto kulturní akci zájem a této zábavy se zúčastnilo pouze několik přátel z Habrovan, Rousínova a Brna.

I když při malé účasti, oproti rannímu srazu, jsme si zábavu užili výborně.

A proto to chtělo asi tu nominaci na ,,vesnici roku“.

 

Letošní rok jme se účastnili i jiných akcích Galerie Vaňkovka na Classic show, Motoburze v Brně, sraz Petrova ves-Slovensko, 6.6.2015 v Hostěnicích na jejich druhém srazu.

10. 6. 2015 jsme se prezentovali před komisí, která hodnotila Habrovany k soutěži Vesnice roku 2015.

Nyní následuje dne 27.6.2015 mezinárodní sraz veteránů Slavkov,11.7.2015 kamarádi ze Šitbořic atd.

Pak budeme pořádat v Habrovanech Tradiční 15 sraz, který se uskuteční opět v srpnu.

Na závěr bych poděkoval všem, kdo nám již 15 let pomáhal, pomáhá a věříme, že nám budete pomáhat i nadále.